Κατηγορίες
How-to και άλλα

WordPress permalinks στον lighttpd

Το WordPress υποστηρίζει “pretty urls”. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να “αλλάζει” τα URL και να τα κάνει “όμορφα”. Για παράδειγμα, αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα το URL αυτού του άρθρου θα ήταν /?p=1176. Με pretty url γίνεται /wordpress-pretty-urls-lighttpd/.

Σε αυτό βοηθάει ο web server. Το WordPress έχει την δυνατότητα να ρυθμίζει μόνο του τον Apache μέσω του αρχείου .htaccess, ένα αρχείο απ’ το οποίο ο Apache διαβάζει κάποιες per directory ρυθμίσεις. Ο lighttpd δεν υποστηρίζει κάτι αντίστοιχο αυτού και επειδή δεν τον χρησιμοποιούν πολλά άτομα δε θα βρείς και πολύ υλικό στο Internet. Για την ακρίβεια θα βρεις, αλλά τα περισσότερα μπλέκονται απίστευτα πολύ. Αρκεί να αναφέρω ότι είχα πετύχει άρθρο με γύρω στις 50 γραμμές rewrite rules (άσ’ το καλύτερα δηλαδή).

Ο lighttpd είναι ευχαριστημένος και με την παρακάτω γραμμή μόνο, αρκεί να την προσθέσεις στο κατάλληλο σημείο του config του, δηλαδή μέσα στο directive του domain του WordPress blog.

[code]server.error-handler-404 = "/index.php"[/code]

Παράδειγμα:
[code]
$HTTP["host"] =~ "(^|\.)example\.com$" {
server.document-root = "/var/www/example.com"
server.error-handler-404 = "/index.php"
}
[/code]

5 απαντησεις στο “WordPress permalinks στον lighttpd”

Ενα πολύ χρήσιμο πράγμα ειδικα για WordPress sites!!

Εμένα για να παίζουν ολα ακόμα και τα λάθος URL, τα posts με μήνα μέρα ονομασία έβαλα το παρακάτω.. Στα permalinks του wordpress χωρίς να πειραξω κώδικα..

/%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/

Εννοείται και με την βοήθεια του Support της CretaForce!

Χεχε! Για αυτό 😉 Και στην Cretaforce lighttpd τρέχουν. Αν τους πείς WordPress περνάνε αυτόματα τα rewrite. Δεν ξέρω πως το κάνουν, αν δε βαριέσαι ρίξε μια ματιά στα backup και βρες το!

Και αυτό το blog ήταν 9 μήνες περίπου στην Cretaforce, για αυτό ξέρω τα κατατόπια 😉 Αν και έχουν αλλάξει πολύ απ’ το 2008!

Καλησπερα προσπαθω να καταλαβω σε ποιο σημειο θα βαλω το κωδικα ? σε ποιο αρχειο και σε ποιο φακελο ?το htaccess θα το σβησω?

Τον κώδικα θα χρειαστεί να τον τοποθετήσεις στο αρχείο ρυθμίσεων του lighttpd σου. Σε συστήματα Debian θα το βρεις στο /etc/lighttpd/lighttpd.conf ή μέσα στο αρχείο ρυθμίσεων του site σου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.