Όσοι έχουν WordPress blog σίγουρα έχουν πειράξει το theme για να το φέρουν στα μέτρα τους. Στο προ-προηγούμενο άρθρο μίλησα για τα plugin και είπα πόσο βαραίνουν το blog και ότι είναι καλύτερο να τα βάζεις με το χέρι στο θέμα. Τι γίνεται όμως όταν βγει μια αναβάθμιση στο θέμα;

Θα σου πω εγώ. Όλες οι τροποποιήσεις σου θα χαθούν, για πάντα. Για αυτό τα παλικάρια στο WordPress επέτρεψαν στα θέματα να “βασίζονται” πάνω σε άλλα θέματα.

Δηλαδή. Ας πούμε σου αρέσει το Unwakeable (αυτό που έχω εγώ). Θες όμως στο footer να λέει άλλα, για παράδειγμα link σε κάποιον φίλο σου. Θες επίσης να εμφανίζεται το Facebook Like button. Ακόμη θες μεγαλύτερο header και πολλά άλλα. Με λίγα λόγια έχεις πειράξει γύρω στα 4 με 5 αρχεία. Θα μπορούσες να τα φυλάξεις κάπου και να τα ξανανεβάσεις όταν χρειαστεί. Θα μπορούσες όμως να δημιουργήσεις ένα child theme.

Ότι χρειάζεσαι για ένα child theme μπορείς να βρεις στο WordPress Codex (link). Είναι μια αρκετά καλή πατέντα και εμφανίστηκε στο WordPress στην 3η έκδοση του, δηλαδή πριν περίπου 1 μήνα. Προσωπικά το χρησιμοποιώ στο tutz.gr αλλά σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω και σε αυτό το blog για κάποιες αλλαγές που θέλω.