Κατηγορίες
Μαλακίες

Ο Steve Jobs δεν είναι Θεός

Αν δεν ζεις κάτω από πέτρα ή μέσα σε καμία σπηλιά σίγουρα θα άκουσες ότι ο συνιδρυτής μια απ’ των μεγαλύτερων εταιριών στον χώρο της τεχνολογίας πέθανε πριν μερικές ημέρες. Αιτία του θανάτου του ήταν ο καρκίνος, αναμφισβήτητα ένας απ’ τους χειρότερους τρόπους για να πεθάνεις. Δεν μας νοιάζει αυτό για την ώρα, εξάλλου πολλοί άνθρωποι πεθάνουν και στην τελική όλοι μας θα πεθάνουμε κάποια στιγμή. Μη φρικάρεις, έτσι είναι.

Όπως είπαμε και πριν ο Steve Jobs δεν είναι Θεός, ούτε ήταν και ούτε θα είναι. Εκτός φυσικά και αν χαρακτηρίζουμε κάποιον έξυπνο επιχειρηματία που μπορεί και πουλάει τα προϊόντα της εταιρίας του Θεό. Δεν υπάρχει καινοτομία, δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά που ακούγονται. Όλα είναι θέμα marketing. Φυσικά δεν μιλάω μόνο για την συγκεκριμένη εταιρία, όλες οι εταιρίες έτσι δουλεύουν. Δεν γίνεται να περιμένουν από τον χρήστη να τις ανακαλύψει και φυσικά δεν γίνεται να πουλήσουν τα προϊόντα του αν το τόσο δεν το κάνουν τόοοοοσο. Ένα καλό παράδειγμα εταιρίας όμως είναι η Apple και ένα καλό παράδειγμα marketista είναι ο Steve Jobs. Τι; Δεν με πιστεύεις; Ας πάρουμε για παράδειγμα το iPad. Τι είναι αυτό; Στην ουσία πρόκειται για ένα τεράστιο iPhone που δεν κάνει κλήσεις, παρόλο που μπαίνει σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και είναι ικανό να μεταφέρει δεδομένα μέσα από αυτά. Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να παρακολουθήσεις την παρουσίαση του πρώτου iPad, πριν 1.5 χρόνο περίπου. Καλά, όχι ακριβώς την παρουσίαση αλλά τα κεντρικά σημεία, αυτά που θα σε κάνουν να το θες κολασμένα παρόλο που όπως είπαμε στην ουσία είναι ένα υπερτροφικό iPhone.

Magic. Ο Steve Jobs, τονίζει τα αρνητικά σημεία της συσκευής (όπως για παράδειγμα το πληκτρολόγιο στο οποίο είναι αδύνατο να γράψεις πάνω από μια παράγραφο εκτός και αν έχεις λαστιχένια κόκαλα και ζουμερούς μυς) λέγοντας πως είναι AMAZING, AWESOME και GORGEOUS θέλει να σε κάνει να πλάσεις μια θετική εικόνα στο μυαλό σου. Βασική προϋπόθεση φυσικά να τον συμπαθείς και να τον έχεις είδωλο στο μυαλό σου και να πιστεύεις τυφλά ότι και αν πει. Δες το αλλιώς, είναι σαν να σου λέει ο φίλος που ασχολείται με σινεμά πως η πρόσφατη ταινία που χιλιοδιαφημίζεται όπου κολλάει αφίσα πως δεν αξίζει να την δεις. Εσύ θα πας, θα την δεις και παρόλο που όντως είναι και γαμώ τις ταινίες θα σου αφήσει μια πίκρα. Λέγεται πρώτη γεύση και είναι αυτή που χαρακτηρίζει ένα προϊόν, είτε αυτό είναι συσκευή είτε ταινία ή και γιατί όχι, υπηρεσία. Δεν έχει σημασία αν στην πορεία αλλάξεις γνώμη, ίσως από λόγια ανθρώπων που συναναστρέφεσαι, σημασία έχει ότι μια πρόταση του φίλου σου ήταν αρκετή να σου σχηματίσει γνώμη, παρόλο που δεν είχες δει καν την ταινία. Η ικανότητα αυτή του Steve Jobs λέγεται reality distortion field και την ζηλεύω.

Και όμως πιάνει! Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων; Οπουδήποτε και αν πας θα δεις ότι κάποιος έχει ένα iPhone πάνω στο τραπέζι, κοντά του. Μπορεί να μην ξέρει να το χρησιμοποιεί, μπορεί να μην ξέρει καν τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του αλλά αυτό που αρκεί είναι ότι το έχει. Σίγουρα θα έχεις δει αυτοκίνητα με το λογότυπο της εταιρίας κολλημένο στο παρμπρίζ. Τραγικό; Αληθινό. Ο καθένας θέλει ένα προϊόν Apple, πλέον όχι γιατί έχουν μοναδικό design και λειτουργίες, αλλά απλά γιατί είναι μόδα. AND U CAN’T DENY IT.

Ας πιάσουμε ένα άλλο θέμα τώρα το οποίο με βασανίζει. Ο Steve Jobs δεν ήταν ένας απλός CEO μιας εταιρίας. Ήταν κάτι περισσότερο, χμμ, ας πούμε μασκότ. Μην διαφωνήσεις, ισχύει. Ο χαρακτήρας του, οι κινήσεις του, το ντύσιμο του, δεν είναι ένας απλός διευθυντής που θα συναντήσει κάποιος. Όλοι τον φοβούνταν και όλοι τον θαύμαζαν. Όλοι θέλουν να γίνουν αυτός, για κάποιο λόγο, παρόλο που πραγματικά δεν τον ξέρουν. Όλοι θέλουν να του φιλίσουν το χέρι και να πάρουν την ευλογία του. Διαφωνείς και πάλι;

Σε ευχαριστώ Steve που πήρες τα λεφτά μου; Πάμε καλά; Πιστεύει ότι άλλαξε τον κόσμο; Πως; Μείωσε την φτώχια; Είναι ο κόσμος μας καλύτερος επειδή το νέο iPhone 4S θα έχει 8MP κάμερα; Απ’ την άλλη δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με το ότι ο Steve Jobs με τις επιλογές του άλλαξε κάποιους τομείς της τεχνολογίας. Θα διαφωνήσω με το ότι αν δεν υπήρχε το iPhone ακόμα θα παίζαμε “Φιδάκι” σε ασπρόμαυρες οθόνες. Μπορεί οι συσκευές να ήταν αρκετά καλύτερες από ότι είναι τώρα, ειδικά αν σκεφτείς ότι κινητά της Nokia είχαν κάμερα 5MP λίγα χρόνια πριν βγει το πρώτο iPhone, που σημειωτέον είχε 2MP κάμερα. Α, και ούτε καν 3G. Όσοι ασχολούνται θα θυμούνται. Μπορεί λοιπόν να άλλαξε την τεχνολογία, προς το κακό για τους καταναλωτές. Και μη μου πεις ότι σε χαλάει να έχεις 16MP κάμερα με τα ίδια λεφτά που θα έπαιρνες συσκευή με 5MP.

Τώρα που το σκέφτομαι, ναι, όντως είναι Θεός. Όχι της τεχνολογίας αλλά του marketing.

12 απαντησεις στο “Ο Steve Jobs δεν είναι Θεός”

Πολύ ωραίο το άρθρο σου και νομίζω πως συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Αυτά πάντως που δεν είχα συνειδητοποιήσει είναι αυτά της {προ}τελευταίας παραγράφου… Πολύ ωραίο και το βιντεάκι!

Απλά τραγικό το άρθρο. Ακολουθείς τεχνικές του άλλου blog που γράφεις για να μαζεύεις κλικ;

Θεός δεν είναι κανείς (μόνο εγώ φυσικά). Αλλά το να ισχυρίζεσαι ότι τα κινητά ίσως να ήταν καλύτερα επειδή η Nokia είχε 5MP κάμερα πριν το iPhone, είναι ελεϊνά lame. Η Apple με το iPhone έδειξε την ανεπάρκεια της Nokia και όλων των υπολοίπων σε θέματα software και σχέσης με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Φυσικά, το που είναι η Nokia τώρα το γνωρίζεις καλύτερα από μένα. Όπως και το που θα ήταν LG και Samsung και λοιπές ανδροϊδείς δυνάμεις αν δεν υπήρχε το iPhone. Ακόμα Java λειτουργικά και αδιανόητα αργά WM θα είχαμε. Οπότε, ναι, έφερε επανάσταση το iPhone και συνεχίζει να είναι μπροστά σε UX και ποιότητας συσκευών και εφαρμογών. Μόνο στις ίντσες υστερεί, αλλά αυτό απασχολεί όσους έχουν μόνο το μέγεθος να καυχιούνται (όλο το android lobby). 🙂 Α! Ξέχασα να ρωτήσω, αφού όλα θα ήταν καλύτερα χωρίς το iPhone, πότε θα σταματήσουν τις πλαστικούρες οι υπόλοιποι (πλην HTC);

Που, ακριβώς, στην παρουσίαση του iPad λέει ότι μπορείς με άνεση να γράψεις την πτυχιακή σου μονομιάς; Το μόνο που αφήνεται να εννοηθεί, είναι το πόσο άνετο είναι το full QWERTY πληκτρολόγιο σε μια οθόνη αφής για πρώτη φορά.

Και τέλος, καλό είναι όσοι γράφετε δημόσια και θέλετε να σας παίρνουν στα σοβαρά και άλλοι πλην πιτσιρικάδων που ακούνε διπύρηνος επεξεργαστής και έχουν ονείρωξη, να σταματήσετε την καραμέλα με την “μόδα” και το “lifestyle” του iPhone και να αρχίσετε να γράφετε και κανένα σοβαρό επιχείρημα, έστω κι αν δεν φέρνει κλικ βρε αδερφέ. Τουλάχιστον θα νιώσετε λίγο εξυπνότεροι που λέτε κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους.

Ευχαριστώ για το σχόλιο σου, αν και το γυρνάς λίγο στο προσωπικό. Δεν γνωρίζω για ποιες τεχνικές μιλάς αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως όσο για εδώ αλλά όσο και για “το άλλο blog” στο οποίο γράφω δεν νοιάζομαι καθόλου για τα hit. Το κάνω για την πλάκα μου και γιατί γουστάρω. Επίσης, δεν έχω καν πρόσβαση σε αυτά. Εδώ γράφω για την πλάκα μου και μόνο και μιλάω για ότι σκέφτομαι ή και ότι κάνω. Ούτε διαφημίσεις ούτε τίποτα, γιατί να με νοιάξουν τα κλικ;

Συμφωνώ στο ότι είσαι Θεός, δεν έχω λόγο να μη το κάνω. Την Nokia και τα 5MP τα έφερα ως παράδειγμα. Σκέψου αν το πρώτο iPhone ξεκινούσε από εκείνο το hardware και δεν χρειαζόταν τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις για να φτάσει εδώ που είναι.

Αυτά που ανέφερες για τις υπόλοιπες εταιρίες, παρόλο που εν μέρη συμφωνώ, τα προσπερνώ καθώς είναι προσωπική σου γνώμη και φυσικά είναι δεκτή. Αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω 😀

Δεν θέλω να με πάρει κανείς σοβαρά. Δεν προσπαθώ να δείξω κάτι, αυτός είμαι, αυτά πιστεύω αυτά λέω. Αν σου αρέσουν, καλώς.

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι σε πείραξαν αυτά που έγραψα, γιατί όμως; Γνώμη μου είναι, δεν σημαίνει ότι ισχύουν κιόλας. Έτσι το βλέπω, έτσι είναι για ‘μένα 🙂

Διαφωνω σε πολλα σημεια, με το αρθρο σου, αλλα γενικα αυτα που λες δεν απεχουν πολυ απο την πραγματικοτητα, για την πλατεια μαζα. Αλλα αυτο στο τελος για τις καμερες και τα 5MP τι το ηθελες, αν το βλεπεις ετσι, εισαι εντελως εκτος θεματος… Τι σχεση εχει το οτι η apple “αλλαξε τον κοσμο”, με το αν εβαλε ακμερα με πολλα MP’s…
και γενικα τι σχεση εχουν τα specs στις συσκευες, με το πως τις χρησιμοποιουμε, και τι κανουμε (και πως) με αυτες. Οτι συσκευες και αν ειναι…

Ναι ήταν λίγο άστοχο σαν παράδειγμα αλλά αυτό που θέλω να πω είναι πως το iPhone του 2007 υπερτερούσε αρκετά σε θέμα hardware με το Nokia N95 του 2006 που προσπαθώ να το συγκρίνω στο μυαλό μου. Ελπίζω να είναι πιο κατανοητό τώρα.

Καταρχήν, συγγνώμη για το επιθετικό ύφος της πρώτης απάντησής μου, αλλά όταν διαβάζω προχειρογραμμένα κείμενα, οπουδήποτε, τρελαίνομαι. Πολύ περισσότερο σε αυτό το blog στο οποίο έχω διαβάσει αρκετά αξιόλογα κείμενα. Και φυσικά, ούτε εμένα με απασχολεί να γίνομαι αρεστός, αλλά με απασχολεί το γιατί μπορεί να μην γίνομαι. Αν, για παράδειγμα, μου πεις ότι δεν μου αρέσει το iPhone γιατί έχει κλειδωμένο Bluetooth ή επειδή έχει μικρή οθόνη, θα το δεχτώ γιατί τα γούστα διαφέρουν. Άλλο αυτό και άλλο το αυθαίρετο “είναι fashion symbol” ή κάτι ανάλογο.

Όσο για την απορία σου σχετικά με το hardware, ξέρεις πολύ καλά ότι οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και ότι οι οικονομίες κλίμακας είναι αμείλικτες. Αυτό αρκεί για να καταλάβεις πολλά για το hardware του πρώτου iPhone αλλά και για την ευκολία με την οποία μοιράζουν ίντσες οι Samsung, LG και Sony που παράγουν τις δικές τους οθόνες.

Στη θέση σου θα αναρωτιόμουν, όχι γιατί η Apple δεν έβαλε πολύ καλό hardware στο 1ο iPhone (αν και ανάλογη οθόνη, ελαχιστες ή καμία συσκευή δεν είχε τότε), αλλά γιατί ΚΑΜΙΑ εταιρεία από τις παραδοσιακές, δεν είχε να παρουσιάσει κάτι τόσο διαφορετικό ή έστω τόσο γρήγορο μέχρι τότε, παρά μόνο έμεναν στα ίδια επίπεδα για χρόνια (βλέπε Symbian BBerry & WM). Η απάντηση είναι εύκολη και την ξέρεις ήδη: Γιατί δεν υπήρχε λόγος. Με ελάχιστο R&D, πουλούσαν συσκευές με καθαρό κέρδος. Και είδες που είναι αυτές οι τρεις εταιρείες αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ευτυχώς, είχε γρήγορα αντανακλαστικά η Google με το Android και έχει η Apple και η κάθε Apple ανταγωνισμό σε ποιότητα και λειτουργικό. Τα specs δεν τα βάζω καν στην εξίσωση. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της λογικής στα PC και το κράξιμο που έφαγε η MS με τα Vista. Και μόλις είδε τα δύσκολα, έφτιαξε σωστό λειτουργικό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ναι, η Apple άλλαξε τον κόσμο όχι γιατί βγάζουν όλοι περισσότερα χρήματα, ούτε γιατί στην Αφρική δεν πεινάνε πλέον. Αλλά επειδή άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε και τον τρόπο που καταναλώνουμε ψηφιακό περιεχόμενο. Πρώτα με το iPod και τη μουσική και μετά με το iPhone και όλο το internet (παιχνίδια, βιβλία, εφαρμογές, κλπ). Μπορούσες και πριν να τα κανείς αυτά, αλλά το ζητούμενο είναι πόσο εύκολα και πόσο διασκεδαστικά.

Μα γιατί δεν συμφωνείς; Συναναστρέφομαι με άτομα ηλικίας 17-25 περίπου και όλοι απλά θέλουν iPhone. Δεν υπάρχει λόγος, απλά θέλουν. Οι περισσότερες απαντήσεις είναι του στυλ “γιατί είναι apple”, χωρίς φυσικά να ξέρει κάποιος την ιστορία της εταιρίας ή και αν στο κάτω-κάτω βγάζει υπολογιστές ή φραπεδιέρες. Και εδώ ξαναλέω ότι είπα πριν, αυτό είναι δουλειά του Steve Jobs και την θαυμάζω. Δεν έχει ξαναγίνει και μάλλον δεν πρόκειται.

Τώρα, γιατί αποφάσισαν και έκαναν έτσι οι εταιρίες δεν μπορώ να ξέρω. Το μόνο που έκανα ήταν να εκφράσω την γνώμη μου για τον Steve Jobs, την δουλειά του και φυσικά το αποτέλεσμα αυτής.

Ας αφήσουμε λοιπόν τι θα γινόταν αν και αν και αν και ας μείνουμε σε αυτό. Αν κάπου στο κείμενο ξεφεύγω, δεν φταίω, είναι ο κρυφός fanboyσμός μου 😀

Αυτό που λες το βλέπω κάθε μέρα εκεί που δουλεύω, σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας 😉 Το ίδιο ακριβώς, συμβαίνει με κάθε high end κινητό, είτε αυτό λέγεται iPhone είτε GS2 είτε Nokia N8 και HTC Sensation. Το “αν” εσύ το έθεσες σε σχέση με το τι ΘΑ γινόταν ΑΝ είχε καλύτερο hardware το πρώτο iPhone και σου απάντησα 🙂

Τώρα, αν εσύ και οποίος άλλος, πιστεύει ότι τα iDevices πουλάνε σαν τρέλα επειδή είναι μόδα ή επειδή η Apple είχε Steve Jobs και απίστευτο τμήμα marketing, τότε ένα πράγμα μπορεί να συμβεί τώρα που δεν έχει το πρώτο: Να πατώσουν και η Apple να χρεωκοπήσει 😀 Αν δεν γίνει αυτό, πρέπει να απολυθούν τα τμήματα marketing όλων των υπολοίπων εταιρειών 🙂

Δεν γνωρίζω, το trend τώρα είναι το iPhone και το Android σε αυτούς που δε το συμπαθούν 😀

Θα δούμε πως θα πάει η εταιρία αν και πιστεύω πως χωρίς τον Steve Jobs και τις επιλογές του δεν έχει και πολύ μέλλον. Δεν μιλάω για του χρόνου αλλά σιγά-σιγά θα αρχίσει να πέφτει. Η μια απογοήτευση θα φέρει την άλλη και ούτω καθεξής. Εκτός και αν έχουν κρυμμένα χαρτιά φυσικά!

Παρόλο που με βρισκει τζιτζι το αρθρο σε οτι γραφεις ασε με να προσθεσω κατι. Ο Στιβ δεν ειναι Θεος, η πραγματικοτητα ειναι πως ηταν ενας τυπος που ειχε παρατησει σχολες και υποχρεωσεις στα νιατα του, τραβιόταν σε Ασιες και Θιβετ, πειραματιζοταν με LSD κτλ. Κολοπαιδι δηλαδη. Απο την αλλη η προσφατη εμπορικη ιστορια της Apple ειναι γεματη με ενα σορο αχρηστες techoπ@π@ριες απο αυτες που υπαρχουν στη βιτρινα στα πλαισια και μουλτιραμα (“οι ειδικοι” ΧΑΧΑΧΑ!) για να τις κοιταζουν οι γκομενιτσες και να λενε: AAAA! To θελωωωωωω αυτοοο! (χωρις ομως να ξερουν τι το θελουν- καταλαβαινεις νομιζω). Η προσφατη ιστορια της appple ομως ακολουθουσε το patern “Πρεπει να βγαλουμε κατι διαφορετικο απο τη microsoft για να επιζησουμε”. Ασε με να σου θυμησω την πιο παλια εποχη της Apple. Δεν θα πω πολλα, μονο: Apple II (με τον applesoft(!) BASIC compiler!), Apple Lisa (με το δικο του HD-based OS!) και φυσικα, τελος το Macintosh… Ακομα πιο ευκολα με μια λεξη θα μπορουσα να σου μιλησω για την οοοολη εβερ συνησφορα του Τζομπς στη Πληροφορικη: ΓΚΟΥΙ! (αν και η ιδεα ηταν αρχικα της xerox με τον PARC αλλα αυτοι το σκραπαραν γι αυτο τωρα βγαζουν εκτυπωτες…) Στην εποχη που γιανα μετακινησεις τον υπολογιστη χρειαζοσουν φορτηγο ο Τζομπς μας εδωσε το personal computer του σημερα.. Μπορει να συχαινεσαι το “ποιντ εντ κλικ” (και εγω το ιδιο αλλωστε) αλλα οι υπολογιστες σημερα δεν χρησιμοποιουνται μονο απο geeks σαν εμας αλλα απο ενα πολυ μεγαλητερο κοινο ως επι το πλειστον μαλλον ασχετο με αυτους. Δεν ηταν Θεος. Ισως να μην ηταν καν ηθικος. Ηταν ομως πρωτοπορος με φαντασια. Ας τον θυμόμαστε ετσι…
Φιλικα

Συμφωνώ με τον Γιάννου.
Αλλά ρε συ, βάλε κάποιο +1/-1 or something στα comments, με ‘χει χαλάσει το youtube και θέλω να πατήσω κάτι 🙁

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.